Gebelik ve emzirme döneminde Omega 3 kullanımı hem anne sağlığı hem de bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Özellikle anne karnında başlayan ve emzirme dönemi boyunca da devam eden beyin ve göz gelişimi için Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’ya ihtiyaç vardır. Beynimizde* ve retinada** en bol bulunan doymamış yağ asidi olan DHA bu gelişim için kritik önem sergilemektedir. Bu nedenle anne karnındaki bebek bu ihtiyacı anneden karşılamaktadır. Anne Omega 3 yağ asitlerini yeterli düzeyde alamıyorsa; hem bebeğin gelişiminde aksaklıklar ortaya çıkabilmekte hem de anneden bebeğe olan Omega 3 transferinden ötürü annenin depoları tükenmektedir.
23 ülkede 14.532 kişi üzerinde yapılan bir bilimsel çalışma, doğum sonrasında görülen depresyon riskinin düşük Omega 3 seviyeleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur¹.
Anne sütü yüksek oranda EPA ve DHA yağ asitlerini içermektedir. Doğum sonrası dönemde bu Omega 3 yağ asitlerinin bebeğe transferi anne sütü yoluyla olduğu için annede azalan Omega 3’ler yerine takviye edilmelidir. Bu nedenle de annenin Omega 3 ihtiyacı emzirme dönemi boyunca da devam etmektedir.
Yaşamın her evresinde ihtiyacımız olan Omega 3 yağ asitlerinin anne karnında alınmaya başlanması çocuğun ileriki yaşlardaki sağlığını da yakından ilgilendirmektedir. Yapılan bir çalışma, gebelik döneminde alınan Omega 3 takviyesinin okul çağına gelen çocukların IQ değerleri üzerinde olumlu gelişme sergilediğini göstermiştir².
*Beyindeki doymamış yağ asitlerinin yaklaşık %40’ı DHA’dır.
**Retinadaki doymamış yağ asitlerinin yaklaşık %60’ı DHA’dır.
1. Hibbeln JR. Seafood consumption, the DHA content of mothers' milk and prevalence rates of postpartum depression: a cross-national, ecological analysis. J Affect Disord. 2002 May;69(1-3):15-29.
2. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Devron CA. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003;111:e39-e44.